Στόχοι
Η ΕΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ έχει ως στόχο να αποτελέσει εθνικό και ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς στους τομείς της καθαρής ενέργειας και των πράσινων μεταφορών. Η μοναδικότητά της υποδομής και η εγγενής ικανότητα προσφοράς υψηλού επιπέδου εφαρμοσμένης έρευνας θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ακαδημαϊκών οργανισμών και επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο.
Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ θα αξιοποιήσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις των συνεργαζόμενων μερών ως σημείο εκκίνησης και θα προσθέσει μια σειρά από αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις/μονάδες ώστε να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη καινοτόμα πλατφόρμα μοναδική σε εθνικό επίπεδο και μεταξύ λίγων διεθνώς. Η προτεινόμενη υποδομή θα βοηθήσει την έρευνα σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο μέσω δραστηριοτήτων που θα διασφαλίζουν τη λειτουργικότητα της πράξης, προσφέροντας:
(i) δυνατότητες δικτύωσης
(ii) δυνατότητες αξιολόγησης/σύγκρισης διαφορετικών τεχνολογιών καυσίμων, υλικών διεργασιών και εφαρμογών τους
(iii) δυνατότητα ενσωμάτωσης συγκεκριμένων τεχνολογιών σε ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης της ενέργειας
(iv) εξέταση τεχνολογιών με βάση την Ανάλυση Κύκλου Ζωής και ανάλυση επιπτώσεων
(v) ένα σταθερό έδαφος για τον ορισμό στο μέλλον των πιο αποδοτικών ανανεώσιμων πηγών/διεργασιών ενέργειας.
Το σχέδιο αξιοποίησης των αποτελεσμάτων που θα προέλθουν από τις δραστηριότητες τις ΕΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ περιλαμβάνει δράσεις για την εν δυνάμει μετεξέλιξή τους σε οικονομικά και τεχνικά αξιοποιήσιμες λύσεις. Οι εμπλεκόμενοι οργανισμοί είναι ήδη μέλη σημαντικών δικτύων τόσο σε εθνικό (π.χ. Συστάδα Επιχειρήσεων Ενέργειας CHORUS) όσο και σε διεθνές επίπεδο (π.χ. EU SOLARIS, ECCSEL, κ.λ.π.). Ως εκ τούτου, η προτεινόμενη ολοκληρωμένη υποδομή θα ενσωματωθεί άμεσα σε τέτοιου είδους δίκτυα.
Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τις δραστηριότητες της ΕΥ θα οδηγήσει σε μετρήσιμα περιφερειακά και εθνικά οφέλη, όσον αφορά την, επί του παρόντος περιορισμένη, ανάδειξη της Ελλάδας στους σχετικούς τομείς, αλλά και τη δημιουργία ανάπτυξης με τη μορφή νέων καινοτόμων τεχνοβλαστών και τελικά νέων θέσεων εργασίας.
Ο τρόπος με τον οποίο θα είναι αξιοποιήσιμα τα αποτελέσματα έχει άμεση σχέση με το καθεστώς υπό το οποίο έχουν παραχθεί τα αποτελέσματα και τη σχέση «Χρήστη»-«Υποδομής». Ωστόσο, γενικότερα, οι τρόποι αξιοποίησης των αποτελεσμάτων θα περιλαμβάνουν:
- την ανάπτυξη ιστο-χώρου της ΕΥ μέσω του οποίου θα προβάλλονται οι δράσεις και οι υπηρεσίες που διατίθενται στους χρήστες καθώς επίσης και τα αποτελέσματα επιτυχημένων συνεργασιών, προωθώντας τη μακροπρόθεσμη και αμεσότερη επικοινωνία της υποδομής με ακαδημαϊκούς/ερευνητικούς και επιχειρηματικούς φορείς στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό
- την παρουσίαση των επιστημονικών και τεχνολογικών αποτελεσμάτων σε διεθνή κι εθνικά επιστημονικά συνέδρια, επιστημονικά περιοδικά, περιοδικές εκδόσεις σχετικών φορέων κτλ. για τη διάχυση της γνώσης, και την προβολή της ΕΥ
- την προβολή των νέων καινοτόμων προϊόντων, διεργασιών και υπηρεσιών που θα προκύψουν από την ΕΥ μέσω φυλλαδίων, αφισών σε σχετικές ημερίδες, εκθέσεις, τεχνολογικές εκδηλώσεις κτλ, στοχεύοντας στην προσέλκυση ενδιαφέροντος για παροχή ερευνητικών υπηρεσιών από την ΕΥ (π.χ. συνεργασίες σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, αναθέσεις έργων επιχειρηματικής έρευνας και ανάπτυξης) καθώς και στη διεύρυνση της πελατειακής βάσης της ΕΥ με προσέλκυση επιπλέον δυνητικών συνεργατών τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα (σε εθνικό και διεθνές επίπεδο)
- την ενίσχυση και προστασία καινοτομίας με κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας βασισμένα στα αποτελέσματα του έργου, με σκοπό την παραγωγή «χρήσιμης» έρευνας με άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία, μέσω καινοτόμων προϊόντων
- την παρουσίαση των αποτελεσμάτων καθώς και των νέων υποδομών, καινοτόμων προϊόντων, διεργασιών και ερευνητικών υπηρεσιών της ΕΥ, ενισχύοντας την ταυτότητα της ΕΥ ως ένα κέντρο επιστημονικής αριστείας και ως σημείο αναφοράς και παροχής ερευνητικών υπηρεσιών στο ευρύ φάσμα των τεχνολογιών που αποτελούν τον πυρήνα του ΠΡΟΜΗΘΕΑ